Fremovervendt bilstol Bilens belte eller internseler?
Selv om vi alltid anbefaler å bruke bakovervendt bilstol så lenge som mulig, så vil det alltid være noen som velger å snu barnet tidligere. Hva er da det sikreste valget av bilstol? Skal man velge en beltestol eller en fremovervendt bilstol? Her er noen viktige faktorer å ta med i avgjørelsen.
Britax Römer Kidfix lll M (beltestol)
og Britax Römer TwoWay (fremovervendt stol)
Begreper
Beltestol: I beltestolen er det bilens trepunktsbelte som sikrer barnet. Beltestolen står i utgangspunktet løst i bilens sete, men i dag er det mer og mer vanlig å feste beltestolen med isofix.
Fremovervendt stol: En fremovervendt stol er montert fast i bilen med bilens belte eller isofix, og barnet er sikret i stolen med bilstolens internsele (fempunktssele).
Kombistol: En kombistol er en stol som er en kombinasjon av flere typer stoler. Kombinasjonene er: bakovervendt/fremovervendt, fremovervendt/beltestol, bakovervendt/fremovervendt/beltestol.
Bakgrun
Bakgrunnen for dette innlegget er en svært farlig misoppfatning om at beltestol er det sikreste alternativet for barn som sitter fremovervendt, uansett alder.
Fremovervendt bilstol
Kritikken mot de fremovervendte bilstolene er at bilstolens internsele holder barnets overkropp veldig godt fast, mens hodet (og armer og ben) er bevegelige og dermed vil bli kastet fremover med enorm kraft i en kollisjon. Dette vil ofte føre til skader på både nakke, hode, rygg, armer, skuldre, ben og hofter selv i ganske lave hastigheter. Spesielt kreftene på nakken har det vært mye fokus på, og derfor har mange fått en oppfatning av at det vil være tryggere å velge en beltestol til barnet.
I en beltestol sitter barnet i bilens setebelte, som vil gi litt etter i en kollisjon, og derfor i teorien vil gi mindre krefter på barnets nakke. Dessuten er bare den ene skulderen holdt fast av beltet, noe som også vil gi mindre belastning på nakken i en kollisjon. Logisk, men det er mange flere hensyn man må ta i denne saken.
Det skal også sies at ekspertene ikke er sikre/enige på om hvor stor reduksjonen av belastningen på nakken er i beltestol kontra fremovervendt stol. Er den nok til at en beltestol faktisk vil spare barnets nakke? Vi kan ikke si det sikkert på nåværende tidspunkt.
Britax Römer Kidfix lll M
Beltestolens oppgave
Beltestolen har en viktig oppgave, og det er å føre bilens belte korrekt over barnets kropp.
Bilens belte er det definitivt viktigste sikkerhetsutstyret vi har i bilen, men beltet kan også være det som gir deg store skader, og som i verste fall kan drepe deg, om det ikke brukes helt korrekt.
For voksne handler dette om å få korrekt belteføring og ha korrekt sittestilling. For barn handler det om akkurat det samme, men samtidig kan barnet rett og slett være for lite for bilens belte, og da vil beltet utgjøre en fare for barnet, selv om barnet sitter korrekt.
Det er også viktig å huske på at beltestolen gir minimal beskyttelse utover det å føre beltet riktig over barnets kropp. I en frontkollisjon vil ikke beltestolen i seg selv gi noen beskyttelse, og i en sidekollisjon vil barnet stort sett først kastes fremover i stolen (fordi de aller fleste påkjørsler fra siden foregår i fart, og man vil prøve å bremse rett før det smeller), og da er barnet så langt fremme at hodet kommer ut av sonen hvor beltestolens sidekollisjonsbeskyttelse hjelper.
(En bakovervendt stol derimot vil gi barnet ditt enormt god beskyttelse i stort sett alle typer ulykker!)
Vi vet ikke når barnet er stort nok
For selv om barnet tilsynelatende sitter korrekt i beltestolen sin, så er det ingen garanti for at barnet er stort nok til å være beskyttet av beltet. I værste fall vil barnet skli under beltet, eller vris sidelengs ut av beltet. Når barnet helt eller delvis ikke lenger sitter i beltet, vil heller ikke beltet beskytte barnet. Derimot finnes det mange eksempler på barn som er skadet av beltet, blant annet barn som er halshugd eller delt i to ved magen. Så dette er virkelig ikke til å spøke med.
Det viktige her er å huske på at dette ikke bare handler om barnets fysiske størrelse, men også kroppens modenhet/utvikling. Og kroppens modenhet/utvikling kan vi ikke si noe om ved å se på barnet. Vi kan ikke se om skjelettet har vokst sammen nok slik at barnet tåler en kollisjon i beltestol. Vi kan ikke se om hoftekammen er utviklet nok til å holde beltet på plass i en ulykke. Vi kan ikke se om hodet er blitt lite nok i forhold til resten av kroppen slik at nakken ikke vil få for stor påkjenning når hodet kastes fremover.
Det hjelper altså ikke å ha en lang treåring, eller en kraftig toåring. Beltestol er de ikke klare for uansett. Bilens belte (beltestolen) vil ikke klare å beskytte disse barna da kroppen deres er alt for forskjellig fra en voksen kropp, og det er en voksen kropp beltet er designet for å beskytte.
Men derfor kan vi heller ikke si at når barnet er 4 år er det trygt for barnet å sitte fremovervendt. Eller 5. Eller 3. Vi vet ikke. Vi vet ikke nøyaktig når barnet vil være stort nok til å få best mulig beskyttelse fra beltet. Eller stort nok til å unngå å bli unødvendig skadet av beltet.
Det eneste vi vet er at bakovervendt sikring gir enormt mye bedre beskyttelse for barnet, og derfor bør alle barn sitte bakovervendt så lenge det overhode er mulig.
Når myndighetene anbefaler bakovervendt til 4 år i Norge (eller 5 i Sverige) så har ikke dette noe med at det er trygt å snu en fireåring fremovervendt. Det har med å gjøre at det er mulig for alle å sitte bakovervendt til 4 år.
(USA har et godt eksempel på dette. En amerikansk studie har vist at det er tryggest for barn i alderen 0-23 måneder å sitte bakovervendt, og derfor blir bakovervendt til 2 år påbudt ved lov i flere og flere stater. Men studien sier ingen ting om at det er trygt for et barn på 25 måneder å sitte fremovervendt. Studien sier rett og slett ingen ting om barn på 25 måneder. Man har allikevel valgt å sette grensen til 2 år, fordi det er det man har gjort en studie på.)
Bildet viser en kollisjonstest utført av Britax Römer, med en femåring i en bakovervendt stol og en treåring i en av deres beste beltestoler. Tror du treåringen overlevde?
Mental modenhet
Et minst like viktig punkt er barnets mentale modenhet. Å sitte i beltestol er nemlig ikke så enkelt som det kan se ut til.
Barnet må til enhver tid sitte helt korrekt for at beltet skal kunne gjøre jobben sin dersom det smeller.
Og barnet må til enhver tid sitte helt korrekt for at beltet ikke skal bli det som tar livet av barnet i en ulykke.
Barnet kan ikke ta beltet under armen eller bak ryggen.
Barnet kan ikke lene seg fremover eller til siden.
Barnet kan ikke sette seg med bena oppi setet.
Barnet kan ikke flytte på setebelte.
Derimot må barnet hele tiden sitte med hele ryggen sin inntil beltestolens rygg. Beltet må ligge over øvre del av lår og midt på barnets skulder. (At beltet ligger inn mot halsen er overhode ikke farlig, at beltet ligger for langt ut på skulderen er derimot veldig farlig, for da vil beltet skli av skulderen i en ulykke.) Og bena må henge rett ned.
For mange barn er dette vanskelig. Mange barn klarer ikke å sitte i ro slik. Da kan de heller ikke sitte i beltestol. Her må det både modenhet og opplæring til. Om barnet ikke klarer å sitte korrekt i beltestolen sin til enhver tid, vil en fremovervendt stol med internsele være det sikrere alternativ, uansett barnets alder.
Konklusjon
Så hva blir anbefalingen?
Jo, den blir at barnet må være minimum 5 år OG 110 cm OG 18 kg for å sitte i beltestol. Før den tid vil sannsynligheten være alt for stor for at barnet vil være for liten for beltestolen og vil kunne påføres unødige skader (fordi barnet er for lite.)
Barnet må også være mentalt modent nok til å sitte korrekt hele bilturen, så noen barn må være enda eldre enn 5 år før de kan sitte i beltestol.
(Mest av alt er anbefalingen som vanlig at barn skal sitte bakovervendt så lenge som overhode mulig!)
Et par ting til å tenke på
Mange har fått høre at kombistoler ikke er bra å bruke, men dette er en sannhet med modifikasjoner.
Angivelig er kombistolen for tung, og vil derfor føre til unødvendig skade på barnet. Så lenge kombistolen brukes med bilstolens internsele spiller det ikke noen rolle om det er en kombistol. Skal den derimot brukes som beltestol vil kombistolen i de aller fleste tilfeller bli for tung, og derfor føre til unødig skade på barnet (barnet klemmes mellom stolen og beltet.) I tillegg har de fleste kombistoler som brukes som beltestol alt for dårlig belteføring. Og belteføring er som sagt beltestolens viktigste oppgave.
Mange ønsker å snu barnet fremovervendt fordi man tenker at det tar mindre plass enn når barnet sitter bakovervendt.
Fremovervendt er det svært viktig at man måler MINIMUM 55 cm mellom bilens bakseterygg og det punktet på forsetet som er nærmest bakseteryggen. Hodeskader på barn i fremovervendte stoler er dessverre svært vanlig og ofte alvorlig, og kommer av at barnet sitter for nærme forsetet.
Mange velger også å snu barnet fremovervendt fordi man tenker at det er mer behagelig for barnet. Spesielt fordi mange synes det ser ukomfortabelt ut å sitte med bøyde ben. I tillegg tenker voksne at barn ser mer ut av bilen når de sitter fremovervendt enn bakovervendt.
For det første er det sjeldent ubehagelig for barn å sitte med bøyde ben. Noen bilstoler har høye sidekanter som tvinger barnet til å sitte på en måte som gjør at det blir ubehagelig i lengden, men da må man heller bytte til en ny bakovervendt bilstol. Bakovervendt kan barnet sitte med bena akkurat som de selv vil. Fremovervendt må barnet sitte med bena ned mot gulvet. For barn i beltestol gir dette ofte et trykk på lårene, som for mange barn kan være ubehagelig. I tilegg er ofte beltestoler dårlig polstret, slik at barnet får vondt i rumpa.
Barnet har heller ikke så god utsikt ut, da sidekollisjonsbeskyttelsen ofte sperrer for sikten ut sidevunduet, og siden barnet må sitte med ryggen inn mot beltestolens rygg ser barnet ofte ikke så mye ut av frontruta (prøv selv å sitte helt korrekt i baksetet, og se hvor mye du ser ut av frontruta.)
Har man isofix i bilen kan det være lurt å velge en beltestol som kan monteres med isofix. Da sitter stolen fast i bilen når den ikke brukes av barnet, og man unngår da å få en stor løs gjennstand i bilen ved en eventuell ulykke. En beltestol uten isofix skal alltid festes med bilens belte når den ikke er i bruk av barnet.
Isoifixstoler er ofte litt tyngre enn beltestoler uten isofix, men så lenge de er montert med isofix vil isofixen holde igjen stolen og vekten vil dermed ikke ha noe å si. Om man ikke har mulighet for isøfixmontering bør man velge en så stol som er så lett som mulig, noe som ofte betyr en stol uten isofix.
Britax Römer beltestol i forsetet. Bruk gjerne beltestolen i forsetet, men husk å skru av airbagen og skyv forsetet så langt tilbake som mulig.
Beltestoler med et fjerde punkt
Det har den siste tiden kommet noen beltestoler med et fjerde punkt på markedet. Dette fjerde punktet er en stropp/krok mellom barnets ben, som man fester hoftebeltet i. Dette skal forhindre at beltet kommer for nærme barnets mage.
Det er viktig å huske at dette fjerde punktet IKKE gjør beltestolen mer egnet for mindre barn. Man må fortsatt følge anbefalingene om MINIMUM 5 år OG 110 cm OG 18 kg før man tar i bruk beltestolen.
Har du spørsmål rundt sikring av barn i bil og bilstoler? Ta kontakt med oss på kontaktskjema nedenfor eller bruk mailadressen kontakt@dyrebarlast.org