Beltestol
Når den store bakovervendte stolen er utvokst er det på tide å gå over til en beltestol.
Beltestolen er en stol hvor barnet sikres med bilens trepunktssele.
Britax Römer Kidfix lll M
Beltestolens funksjon
Bilens belte er fortsatt det absolutt viktigste sikkerhetsutstyret vi har i bilen, og beltet gir veldig god beskyttelse når det brukes korrekt. Brukes beltet feil, for eksempel om beltet er plassert feil over kroppen, eller man har fått en vridning på beltet, kan belte gjøre store skader.
Beltet er designet for å sikre voksne mennesker. Selv når beltet er korrekt brukt, kan beltet skade et lite barn.
Når barnet sikres i beltestol er det bilens belte som beskytter barnet i en ulykke. Beltestolens funksjon er å passe på at barnet sitter korrekt, og at beltet ligger korrekt over barnets kropp. Beltestolen i seg selv har liten beskyttelseseffekt i en ulykke.
De to viktigste jobbene til beltestolen er å posisjonere beltet korrekt over barnets lår og midt på skulderen, samt å holde barnet i oppreist stilling selv om barnet sovner (barnet lener seg mot beltestolens sider i stede for å synke sammen eller lene seg mot bilens vindu).
Når er barnet stort nok til å sitte i beltestol?
Vi anbefaler at alle barn sitter bakovervendt så lenge som overhode mulig, da bakovervendt sikring er overlegent sikkerhetsmessig. Husk at beltestolen i seg selv ikke beskytter barnet i en ulykke, men det gjør en bakovervendt stol i veldig stor grad. Ta gjerne kontakt med oss om du trenger hjelp til å finne en større bakovervendt stol.
Vi anbefaler at barnet som et minimum oppfylle alle disse tre kravene for å kunne sitte fremovervendt:
- Være 5 år
- Veie 18 kg
- Være 110 cm høy
Selv om barnet oppfyller disse kravene kan vi fortsatt ikke si at det er sikkert for barnet å sitte fremovervendt i beltestol. Det er gjort lite forskning på når et barn faktisk sitter trygt fremovervendt, men en undersøkelse av virkelige ulykker i Sverige viste at barn først kommer godt ut av en ulykke i fremovervendt sete når de er rundt 7-8 år gamle. Så med andre ord: vent så lenge du kan med å snu!
Vurderer du å sette et barn som ikke oppfyller disse kravene fremovervendt? Les DENNE artikkelen først.
Beltestolmyten
Det har oppstått en myte som sier at det er bedre for små barn å sitte i beltestol med bilens trepunktsbelte, enn i en fremovervendt bilstol med fempunktsbelte. Linken i avsnittet over handler om denne myten. Kort fortalt er det heller ikke problemfritt å sette et lite barn i beltestol. De små kroppene deres er ikke utviklet nok til å bli sikret av bilens belte i beltestol. Er barnet for lite er det stor sjanse for at barnet vil skli ut under bilens belte (såkalt "submarining" eller underglidning), eller at barnet vris ut av diagonalbeltet.
Det er dermed en myte at beltestol er et sikrere alternativ enn en fremovervendt stol med interne fempunktsbelter. Barnet kan få minst like alvorlige skader i en beltestol dersom f.eks belteføring er feil eller stolen er for stor til barnet.
Alle barn er ulike. Vi anbefaler å ha barna bakovervendt til de er store nok (både fysisk og mentalt) til å sitte i beltestol.
Fremovervendte bilstoler med fempunktsbelte passer helst til mindre barn som ikke passer i beltestol. Men husk at når bilstolen er utvokst bakovervendt, er den også utvokst forovervendt.
Barn bør være minst 5år, over 18kg og 110cm for å kunne sitte trygt og rolig i beltestol, og samtidig bli beskyttet av bilens trepunktsbelte.
Det fjerde punktet
Noen beltestoler har fått et såkalt "fjerde punkt". Det vil si et feste for hoftebeltet mellom barnets lår. Dette punktet skal hjelpe til med å holde beltet på plass.
Det er viktig å presisere at det fjerde punktet ikke gjør beltestolen sikrere. Så lenge beltet ligger korrekt plassert over barnets lår er beltestolen like sikker med eller uten det fjerde punktet.
Vi ser også en utfordring med dette. Mange velger disse setene fordi beltet ligger korrekt over barnets lår når det fjerde punktet er i bruk. Om barnet da skulle sitte å fikle med beltet eller selve festet (noe det jo ikke er uvanlig at barn gjør) eller man skulle glemme å feste beltet i det fjerde punktet, så vil beltet på mange barn havne for nært barnets mage. Derfor er det svært viktig at man tester beltestolen før kjøp, og sjekker at beltet legger seg korrekt over barnets lår også når det fjerde punktet ikke er i bruk. Så kan det fjerde punktet brukes som en ekstra forsikring.
Det er også svært viktig å få presisert at det fjerde punktet ikke gjør beltestoler mer egnet for små barn. Det er fortsatt like viktig å følge minimumskriteriene nevnt over.
Vi har også gjort oss noen erfaringer med å bruke beltestoler med et fjerde punkt.
- Vi ser at det kan være vanskelig å få strammet bilens belte skikkelig. Både når man skal feste beltet, men ikke minst underveis i kjøreturen. Ofte ender man bare med å stramme (legge trykk på) det fjerde punktet i stede.
- I tillegg ser vi at det for noen barn, spesielt gutter, kan være ubehagelig med en stropp mellom bena. Det kan føles trangt og presse mot skrittet.
- På den positive siden ser vi at en del barn som kan oppleve det som utfordrende å sitte i ro i beltestolen klarer dette bedre med det fjerde punktet, og det er nok her det virkelig kommer til sin rett.
Avionaut MaxSpace
Kjøp av beltestol
Når du skal kjøpe en beltestol til barnet er det veldig viktig at barnet som skal bruke stolen og bilen stolen skal stå i er med til butikken. Du må prøve forskjellige stoler i bilen, med barnet i. Disse punktene er det du må se etter:
- Belte skal legge seg naturlig over barnets lår (ikke over hoftene som hos voksne.) Om stolen har et fjerde punkt mellom bena bør man teste at beltet legger seg naturlig over lårene uten at det fjerde punktet brukes.
- Beltet skal ligge midt på skulderen eller inn mot halsen. Dette gjelder også når barnet lener seg imot den siden av stolen som er inn mot midten av bilen (som om barnet sovner). Kommer beltet for langt ut på skulderen når barnet lener seg til siden er stolen for bred.
- Barnets knær skal bøye seg naturlig utenfor beltestolen sete. Baksiden av barnets knær skal ikke berøre setekanten.
Er beltestolen sete for langt for barnet kan barnet skli ut av sete i en ulykke.
Om beltestolen sete er for kort for barnet kan det bli ubehagelig.
- Sjekk at beltet sklir lett tilbake etter at det har vært dratt ut. Om beltet ikke sklir helt tilbake av seg selv passer ikke stolen til bilen.
- Det skal være to fingerbredder mellom barnets skulder og belteføringen på beltestolen nakkestøtte. Du kan justere høyden på alle beltestoler.
- Sjekk at beltestolen passer i bilen. I noen biler kan det være nødvendig å fjerne nakkestøtten. Det meste av beltestolens rygg skal være i kontakt med bilens seterygg, men noen glipper blir det i de fleste biler.
- Det er viktig at barnet liker stolen sin, slik at hen får lyst til å bruke den. La barnet velge mellom de stolene som passer og la barnet selv velge farge på stolen.
- Husk at barnet skal vokse i stolen sin og bruke den i mange år fremover. En del beltestoler er ganske små, med kort rygg og en sittepute som ikke er dyp nok. Disse vil fort bli utvokst. Velg en beltestol hvor barnet har mye å gå på i høyden og i dybde på sitteputen.
Avstand til forsetet
Hodeskader hos barn i beltestol er ikke uvanlig, og årsaken til dette er at avstanden mellom beltestolen og ryggen på forsetet er for kort. Du skal ha MINIMUM 55 cm avstand mellom beltestolens rygg og til den delen av seteryggen på forsetet som er nærmest baksetet (som oftest et sted mot toppen av ryggen.) Om du får mindre enn 55 cm må du enten rette opp ryggen på forsetet eller velge et annet sted å plassere beltestolen.
Lær barnet å sitte korrekt
I den bakovervendte stolen holder stolens internsele barnet korrekt posisjonert i stolen til enhver tid, og barnet kan bevege seg fritt i den grad det er mulig.
I beltestolen er det derimot ikke noe belte som holder barnet på plass, og barnet må selv ta ansvar for å sitte korrekt til enhver tid. (Alle punktene nedenfor gjelder også for voksne og store barn uten beltestol.)
- Ytterklær og andre klumpete klær skal aldri brukes i beltestol.
- Beltet skal festes i beltelåsen, etterpå kontrollerer man at beltet ligger korrekt over kroppen og gjør eventuelle justeringer. Stram belte godt. Lær barnet å etterstramme beltet noen ganger i løpet av bilturen.
- Barnet skal sitte med sin egen rygg inn mot beltestolens rygg hele kjøreturen.
- Barnet må la bena henge rett ned mot gulvet hele kjøreturen.
- Barnet må la beltet ligge korrekt over kroppen under hele kjøreturen. Barnet kan ikke dra i beltet, legge det under armen eller bak ryggen, eller på andre måter flytte på beltet.
- Barnet kan ikke lene seg fremover, til siden (utenfor stolens sidekollisjonsbeskyttelse) eller vri på seg i stolen.
Om barnet (eller den voksne) ikke følger punktene over vil ikke beltet og beltestolen gjøre jobben sin i en ulykke, og barnet kan få unødvendige skader eller i verste fall drepes. Belte er fortsatt det absolutt viktigste sikkerhetsutstyret vi har i bilen, men i tillegg til at det ikke vil gjøre jobben sin om det brukes feil, kan det også skade og i verste fall drepe.
Husk at en voksen alltid skal sjekke at barnet har plassert belte korrekt etter at barnet har spent seg fast, og den voksne må sjekke at beltet ligger stramt nok over kroppen. Lær barnet å stramme beltet jevnlig gjennom kjøreturen (dette må også voksne gjøre.)
For mange barn er dette svært utfordrende, og det kreves masse øving. Når barnet er 5-6 år kan man begynne å øve seg på å sitte i beltestol på korte kjøreturer. Både da og senere er det viktig at den voksne gir barnet riktig og nok informasjon, og at barnet følges opp tett slik at hen alltid sitter korrekt i stolen.
En liten video fra Trygg Trafikk om viktigheten av å stramme beltet godt nok
Å bytte til beltestol før langtur
Vi hører ofte at folk vil bytte til beltestol før de skal ut på lengre kjøreturer (gjerne i forbindelse med sommerferien), og for mange er det nok tanken om at det er mer behagelig for barnet å sitte fremovervendt som henger igjen.
Bakovervendte barn har en ganske stor bevegelsesfrihet i stolen sin, særlig i forhold til plasseringen av bena. Fremovervendte barn må til enhver tid sitte korrekt i stolen sin, og kan ikke endre sittestillingen overhode. Dette kan oppleves som slitsomt for mange barn.
I tillegg synes mange barn det er ubehagelig når bena henger rett ned, og det blir en del trykk på lårene når barnets ben henger ned mot gulvet.
I tillegg blir noen barn bilsyke når de blir snudd fremovervendt, fordi de aldri har vært vant til å sitte fremovervendt før.
Dessuten krever det mye av barnet å sitte korrekt hele kjøreturen, og det kan bli mye kjeft og mas om man ikke har øvd nok på dette i forveien.
En bakovervendt stol gir også en mye bedre sovestilling for barnet, og soving blir det jo fort litt av på langtur.
Vi anbefaler derfor at du beholder den bakovervendte stolen under langturen, og heller begynner å øve så smått med beltestol når dere er hjemme igjen.
Husk at de fleste beltemonterte bakovervendte stoler kan monteres med god benplass til barna. Vi hjelper deg gjerne om du har spørsmål rundt montering av bilstolen.
"De glemte barna"
I Podcasten "de glömde barnen" snakker trafikksikkerhetsforsker Katarina Bohman, om sikkerheten til barn i barneskolealder i bilen, og hvordan disse ofte blir glemt. Undersøkelser av virkelige ulykker viser at hodeskader er den mest vanlige skaden på barn i bilstol. Hos bakovervendte barn ser man nesten ikke skader i det hele tatt, men hos de fremovervendte ser man i tillegg til skader i hodet også skader i mage/buk og ryggrad. Disse skadene kommer i stor grad pga mangel på beltestol/pute eller feil bruk av beltestol/pute.
Det kommer frem i podcasten at veldig mange velger å slutte med beltestol og pute allerede når barnet er 7-8 år gammel. Her er det viktig at loven krever at alle barn SKAL sikres i bilstol til de er MINIMUM 135 cm, og de aller fleste barn vil trenge ekstra sikring for å sitte korrekt i bilens belte også etter at de har nådd 135 cm. Husk at hoftekammen som skal holde hoftebeltet på plass, og dermed unngå at beltet gjør skade på indre organer, ikke er ferdig utviklet før barnet er i puberteten, altså rundt 12-14 år.
Mange barn har for korte lårben til at knehasen kommer utenfor bilens sete, og dermed sklir barnet frem med rumpa for å klare å bøye bena ved kanten av setet. Dette gjør at bilens belte sklir opp på barnets mage, noe som gir skader på indre organ i en kollisjon. Andre eksperter (ikke nevnt i podcasten) har også sett tilfeller hvor barn har fått revet opp magen, eller rett og slett blitt delt i to ved magen (eller fått hodet kappet av), fordi at mangel på bilstol gjør at bilens belte ikke ligger korrekt over barnets kropp i en ulykke.
Det er ikke farlig at skulderbeltet ligger inn mot barnets hals, men dette vil ofte være ukomfortabelt, og dermed vil barnet finne løsninger for å få bort beltet. For eksempel å dra beltet ned på overarmen, legge beltet under armen eller bak ryggen. Slike løsninger er svært farlige. Sørg derfor for at skulderbeltet havner midt på barnets skulder.
Med andre ord: Bruk beltestol så lenge som mulig. Fra barnet er 125-130 cm kan man ta i bruk en pute i stede. Dette gjelder så lenge barnet ikke sovner i bilen, da vil barnet trenge støtten en beltestol gir. For eksempel kan du bruke en pute i hverdagen, men ta frem beltestolen til litt lengre turer.
Noen biler har integrerte puter i bilens baksete, disse kan man gjerne bruke.
I tillegg er det lurt å ha en ekstra pute i bagasjerommet i tilfellet man skal ha med en venn hjem.
Hos barn som bruker beltestol og pute korrekt ser man at skadene i magen ikke oppstår.
To stykk BeSafe iZi Flex FIX i-Size
Når kan barnet sitte uten beltestol?
Barnet kan sitte uten beltestol og pute når du kan svare "ja" på alle de fem punktene i femstegstesten. Femstegstesten finner du HER.
Pute
Puter er godkjent fra barnet er 22 kg og 125 cm. Før dette er man lovpålagt å bruke beltestol.
Når barnet er rundt 125-130 cm og ikke lenger sover i bilen kan man bytte til en pute i stede for beltestol. For mange barn kan det være lettere å akseptere å bruke en pute enn en beltestol i denne alderen. Les mer om bruk av pute i avsnittet over om "de glemte barna".
Beltestol i forsetet?
Fremovervendte barn kan sitte i forsetet, men husk å skru av airbagen. Barn under 12 år OG 140 cm skal aldri sitte foran en aktiv airbag - heller ikke når de sitter i beltestol eller på pute.
Det er også lurt å skyve forsetet så langt bak som mulig når barnet skal sitte i forsetet.
Har du spørsmål rundt sikring av barn i bil og bilstoler? Ta kontakt med oss på kontaktskjema nedenfor eller bruk mailadressen kontakt@dyrebarlast.org